En els últims cinquanta anys el moviment estudiantil xilè ha estat el més important d’Amèrica Llatina. I això no perquè els estudiants d’aquest país siguen més conscients o actius que els de la resta del continent. Senzillament perquè a cap país com a Xile s’ha viscut amb tant dramatisme el desmantellament d’un sistema educatiu que va arribar a ser un dels millors de la regió.
Des de principis de la present dècada els estudiants xilens han protagonitzat lluites enfervorides per recuperar els drets educacionals que els van ser arrabassats per la dictadura militar. No obstant això, no ha estat fins a aquest any 2011 quan el moviment estudiantil xilè ha aconseguit socialitzar la seua lluita per una universitat pública, gratuïta i de qualitat; ampliant la dimensió de les seues demandes, sumant a masses immenses als carrers de tot Xile i dotant al procés de mobilització d’un contingut de classe.
Tot això fa que el moviment estudiantil xilè s’erigisca en un referent les experiències del qual hem de tindre en consideració els estudiants d’extracció obrera i popular que a tot el món oposem la nostra resistència al procés de desmantellament de la Universitat Pública.
Des del Sindicat celebrem el nostre primer any de reivinciació i lluita estudiantil i volem fer-ho festejant les multitudinàries mobilitzacions per l'educació pública que han protagonitzat recentment els estudiants xilens, així com solidaritzant-nos una vegada més amb la seua lluita i la de la resta de companys i companyes del moviment estudiantil llatinoamericà. Amb aquest objecte hem organitzat la xerrada La resistència dels estudiants xilens contra el neoliberalisme, que anirà a càrrec d'Álex Arévalo, Llicenciat en Periodisme i Comunicació Social per la Universidad de Playa Ancha de Valparaíso i Doctorant en Estudis Internacionals de Pau, Conflicte i Desenvolupament, i que tindrà lloc demà dilluns dia 12 de desembre a les 17:00 hores a l'aula HA0103AA de la Facultat de Ciències Humanes i Socials.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada