divendres, 1 de març de 2013

Avancem a pas valent cap a la Universitat Popular!


Després de moltes assemblees i de mesos de feina i preparació, aquest dimecres dia 27 de febrer començava el que ha de ser la punta de llança d'un segon semestre mogut i combatiu a la Universitat Jaume I: La vaga estudiantil de 48 hores contra les retallades en educació, la nova reforma educativa impulsada pel ministre Wert i la imminent reforma universitària.  

Malgrat les condicions climatològiques adverses, la primera jornada de lluita començava cap a les set del matí, amb piquets que van garantir el dret a vaga dels estudiants en tots els accessos al campus. Així mateix, al migdia els piquets van avortar una classe del Grau de Comunicació Audiovisual per evitar la coacció de la professora als estudiants perquè no exerciren el seu dret a vaga. Per últim, a primera hora de la tarde els piquets van boicotejar una conferència celebrada a l'UJI i impartida pel màxim representant del principal lobby empresarial valencià, Vicente Boluda.

El dijous dia 28 de febrer, l'UJI va despertar amb barricades en els accessos, que impediren l'accés als esquirols i garantiren la integritat física dels piquets –doncs el dia d'abans una militant del Sindicat havia estat atropellada–. Malgrat que la gran majoria de classes estaven buides, els piquets es van desplaçar per les tres facultats i l'Escola. Els piquets també van accedir a l'edifici del Rectorat, per exigir al Rector Vicent Climent que desobeïsca les lleis injustes dels governs del PP i del PSOE que estan atemptant greument contra els drets educatius dels estudiants d'extracció popular.  

La manifestació va partir a les 11 hores des de l'Àgora de l'UJI i, abans d'arribar a la Farola, va aturar-se per protestar davant la seu del Banc Santander en la Facultat de Ciències Jurídiques i Econòmiques. Malgrat la intensa pluja i el fred, van ser més de 300 els estudiants i les estudiantes universitàries i d'instituts que es van manifestar pels principals carrers del centre de Castelló. 

Des del Sindicat d'Estudiants Acontracorrent-UJI considerem que, amb un 90% de seguiment a la Universitat i un percentatge similar als instituts, la convocatòria de vaga de 48 hores realitzada per part del Consell de l'Estudiantat de l'UJI ha estat tot un èxit. Aquests dos dies de vaga no només han paralitzat l'activitat normal i rutinària de l'UJI, sinó que a més han permès visibilitzar el rebuig dels estudiants i les estudiantes a totes les mesures desmantelladores i privatitzadores que amenacen al nostre dret a una educació pública.

Per últim, des del Sindicat insistim una vegada més que les vagues d'estudiants, acompanyades de mobilització i lluita al carrer, no només són útils sinó necessàries per a defendre els nostres drets. No és casual que en els diferents països el moviment estudiantil haja estat històricament lligat a les lluites populars, contribuint a conquerir els drets de la classe treballadora que ara estan amenaçats per l'actual ofensiva neoliberal. 

Cap comentari:

Publica un comentari