Des del Sindicat d'Estudiants Acontracorrent-UJI hem començat aquesta vesprada les "Jornades contra els atacs als drets socials i laborals" amb un acte en defensa del sistema públic de pensions. L'acte, que s'ha celebrat a la Sala de Graus de la Facultat de Ciències Jurídiques i Econòmiques, ha comptat amb la col·laboració de dos destacades militants del col·lectiu local d'EUPV: Fani Rubert, advocada laboralista i número 2 de la candidatura d'EUPV a l'alcaldia de Castelló; i Marina Albiol, diputada a les Corts d'aquesta mateixa organització.
En primer lloc, Fani Rubert ha començat la seua intervenció denunciant el conservadorisme de l'establishment polític i mediàtic, des del qual s'ha promogut l'actual contrareforma de les pensions. En aquest mateix sentit, ha fet referència al cèlebre "Manifest dels 100 economistes", un estudi construït sobre premisses ideològiques (no científiques) i finançat per bancs i grans empreses –com ara Repsol, BBVA o Banc Santander–.
Tot seguit, l'advocada laboralista ha fet un breu repàs de la historia del sistema públic de pensions, des del mutualisme obrer fins a l'actualitat, ressaltant que es tracta d'una de les conquestes obreres fonamentals. Així mateix, Fani Rubert ha insistit en la protecció social com a factor bàsic de l'Estat social.
Finalment, i després d'explicar els principals canvis que han sofert les pensions públiques amb aquesta última retallada, la companya del col·lectiu local d'EUPV ha conclòs recomanant la lectura de l'obra Estan en perill les pensions públiques? del conegut i prestigiós economista Vicenç Navarro.
Per la seua part, Marina Albiol ha aprofitat la seua intervenció per explicar per què des d'EUPV consideren la retallada de les pensions una mesura injusta i innecessària. En aquest sentit, la diputada autonòmica d'EUPV ha afirmat que és "una injustícia perquè retalla les pensions per un import de 80.000 milions d'euros. De sort que, quan s'aplique la reforma, hi haurà 12 milions de pensionistes (3,5 milions més que ara) i 80.000 milions d'euros menys per a pensions. És a dir, cada pensionista percebrà en mitja 6.600 euros menys per la seua pensió."
Així mateix, Marina Albiol ha afirmat que, "a més de ser una injustícia, la retallada de les pensions no és necessària perquè el sistema públic de pensions és fort i està consolidat." Així, per exemple, "l'any 2009, en plena crisi, ha tingut un superàvit de 8.500 milions d'euros."
La diputada a les Corts ha conclòs la xerrada exposant els principals punts de l'alternativa social i d'esquerres que proposen des d'EUPV per fer front a la crisi i a les polítiques de dretes –les facen populars o socialistes–. Una alternativa dissenyada per tal de generar treball i garantir els drets socials, i que contempla entre altres mesures com: l'ampliació de l'ocupació pública per tal de garantir uns serveis públics de qualitat, l'augment dels ingressos de l'Estat a través d'una reforma fiscal progressiva, combatent el frau fiscal i l'economia submergida, o la creació d'una banca pública, amb l'objectiu de garantir el crèdit a les famílies, a les xicotetes empreses i als autònoms.
Demà, dimarts dia 22 de febrer, després de la concentració pel tancament de TV3 (que tindrà lloc a l'Àgora a les 12:00 hores i a la qual ens hem adherit des del Sindicat d'Estudiants Acontracorrent-UJI), continuem les jornades contra els atacs als drets socials amb l'acte central, la conferència La crisi del capitalisme senil: Crisi terminal?, del professor d'antropologia i sociologia de l'UJI, Andrés Piqueras.
Enhorabona a tots el que vareu fer posible la xerrada, i sobretot a Fani Rubert una magnifica exposició, clara de l'engany del Partit Socialista i els mitjans de comunicació.
ResponElimina