divendres, 1 de novembre de 2013

Manifest per la llibertat d'expressió del FEUP


Benvolgudes companyes i companys,

Des del Consell de l'Estudiantat i el Front d’Estudiants per la Universitat Pública, exposem, ací i ara, el nostre rebuig cap a un nou acte de censura perpetrat per l’equip de govern de la Universitat Jaume I.

El motiu pel qual estem ací és la reivindicació del nostre dret a crear una universitat plural, crítica i veritablement democràtica. Malauradament, l’hipòcrita equip rectoral d’aquesta universitat no defensa la llibertat d’expressió. Més bé al contrari, coarta les veus crítiques que reclamen una universitat popular i contraposada al pensament únic.

Aquesta vegada, el blanc de la censura ha estat la taula rodona ”Música combativa: una historia de repressió”, emmarcada dins del cicle de conferències organitzat pel Consell de l’Estudiantat per a la setmana de benvinguda.

Ja hi ha prou, després d’any i mig al Consell de l’Estudiantat, avui decidim dir ben fort i ben clar que no tolerarem cap nova acció que intente silenciar-nos o adoctrinar-nos a la cultura del “no fer res”. Durant aquest temps han hagut desenes de correus censurats i prohibits que han impedit una fluïda i necessària comunicació entre l’estudiantat i el seu òrgan representatiu. Aquestos pals a les rodes a la nostra intenció d’apropar a la comunitat universitària les problemàtiques del món que ens envolta, no és més que una ferma intenció de crear un estudiantat passiu, silenciós i còmplice dels brutals atacs que està patint l’ensenyament públic.

Paradoxalment, l’esdeveniment que avui venim a defensar i presentar ve a ser una denúncia del que justament hem estat víctimes aquesta darrera setmana, tant els membres del Consell de l’Estudiantat com els del Front d’Estudiants. El mediatisme intencionat que ha tingut aquest acte, no és sinó un intent de criminalitzar i estigmatitzar tant la nostra lluita com la d’aquests músics, que des de la vessant creativa són un clar exemple del compromís amb la justícia social. Lamentablement, els mitjans de comunicació sense excepció, tergiversant, mentint i difamant, heu obligat a l’estudiantat d’aquesta universitat a plantar-se. Cridem ben alt que no consentirem el silenciament de les nostres veus, les veus d’aquells que reclamem una societat crítica, combativa i decididament enfrontada al capitalisme que ens ofega cada vegada més.

Per això mateix, davant les mesures antidemocràtiques del rectorat i les associacions estudiantils més reaccionàries, vinculades a partits polítics conservadors i neoliberals, anunciem que la taula rodona es durà a terme a continuació, una volta finalitze aquest acte de protesta. Música, i un interessant debat sobre lletres compromeses i cançons protesta que han obert els ulls a diverses generacions, serà el fil conductor d’un acte en el que comptarem amb Nega, cantant de los Chikos del Maíz, i Juanra, cantant del grup musical KOP. Les seues experiències personals, viscudes al llarg de la seua trajectòria musical, seran única i vertaderament les protagonistes d’aquest esdeveniment.

Per últim, i davant la negativa del rectorat de celebrar aquest acte com a Consell de l’Estudiantat, ha estat el Front d’Estudiants per la Universitat Pública i la seua militància qui ha agafat el relleu d’organitzar aquesta activitat. Trista i decebedorament, en compte de sentir-nos recolzats per l’UJI, aquesta ha cedit a les pressions més infamesde vosaltres, els mitjans de comunicació conservadors i sensacionalistes, i per tant haurà d’ésser finançada pels nostres humils recursos, el dels estudiants, els que més estan patint les retallades.

No obstant, ajudats i recolzats per nombrosos col•lectius i entitats de Castelló, ens veiem encoratjats a seguir en la nostra lluita i amb la nostra manera de fer universitat.

Gràcies a tots aquells que esteu avui ací, i a tots els col·lectius que han firmat aquest manifest.

Contra les retallades, la censura i la manipulació mediàtica, l’estudiantat diu NO!Units fem front!
Front d'Estudiants Per la Universitat Pública
Consell d'Estudiants UJI

Col·lectius que s'adhereixen al comunicat:
Acció Cultural del País Valencià (ACPV)
Acontracorrent
Arran
Casal Popular
CGT Castelló
Coordinadora Repartim el Treball i la Riquesa (CRTR)
Dones en Lluita,
Endavant
Esquerra Independentista de la Plana (EIP)
Esquerra Unida País Valencià (EUPV)
Front d'Estudiants del País Valencià (Fepv)
Partido Comunista de los Pueblos de España (PCPE)
Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC)

Els col·lectius que vulguen adherir-se al comunicat, han d'enviar un correu a feupuji@gmail.com

Cap comentari:

Publica un comentari